Tekenen kun je leren!

“Ja maar juf, ik kan gewoon niet tekenen”

Future-self

 

Deze opmerking hoor ik vaak van leerlingen. Ik ga hier altijd tegenin, want ik geloof niet dat je niet kan tekenen en dat je dat ook nooit zal kunnen. Ik weet zeker dat iedereen kan leren tekenen.

Vergelijk het met aan een auto sleutelen of een hartoperatie uitvoeren. De meeste mensen kunnen dit niet. De één heeft meer aanleg dan de ander, dat staat vast. Dat je het nooit zal kunnen is een mythe. Door te oefenen, de juiste opdrachten én er ook je best voor te doen zal je steeds beter kunnen tekenen.

 

Huh? Ik kan het wel?!

Het is een van de leukste processen om te zien tijdens het lesgeven: leerlingen die eerst onzeker aan het werk te gaan, vastberaden om mij te bewijzen dat ze het ECHT niet kunnen tekenen. Tijdens het werken aan de opdracht laat je ze als docent ze zien waar het goed gaat en waar ze nog op kunnen letten. Ze verbazen zich er uiteindelijk zelf over als ik ze herinner wat het startpunt was. Leerlingen kijken in een tekenles naar het eindresultaat van hun mede klasgenoten en dan zakt vaak de moed in de schoenen. Het eindresultaat vind ik bij een praktisch vak minder belangrijk, veel belangrijker is: waar start de leerling. Bij vakken zoals Wiskunde en Frans ligt het startpunt vaak op hetzelfde niveau en is hoge punten afhankelijk van hoe goed of snel je kunt leren en hoeveel tijd je hiervoor maakt om te oefenen. Bij een vak zoals gym of tekenen ligt dit anders en zul je het ook anders beoordelen.

Grote voldoening haal ik eruit als een leerling trots is op zijn/haar werk en een ruime voldoende haalt, niet omdat deze tekening de beste van de klas is, maar omdat er vooruitgang in zit en de leerling écht iets geleerd heeft. Misschien nog wel belangrijker: de leerling merkt dat zijn inspanning vruchten afwerpt en raak hierdoor vaak gemotiveerd en als je geluk hebt zelfs geïnspireerd!

Je leert immers niets als je iets goed kunt en dit trucje steeds herhaalt. Je leert als je een nieuwe, nog onbekende weg in slaat, je zekerheden even achter je laat en aan de slag gaat.

 

Tekenen is net als huizen bouwen

Een goede tekening staat niet op zichzelf, eerst zul je net zoals bij het bouwen van een huis:

  • de fundering moeten leggen;
  • bepalen waar wat gaat komen;
  • zeker weten dat alles klopt en dit ook tijdens het ‘bouwen’ goed in de gaten houden;
  • daarna kun je alle steigers weghalen;
  • en als laatste komt pas de ‘finishing touch’ en komt je tekening helemaal goed uit de verf (soms ook letterlijk!)

 

Om mijn leerlingen te laten zien hoe een tekening ontstaat heb ik een filmpje gemaakt tijdens het tekenen en waarbij ik laat zien hoe je een tekening kunt opbouwen.

2 Comments

  • Sorry, neen. Tekenen kan je niet leren, je moet er aanleg voor hebben. Heb het 5 jaar intensief geprobeerd, zelfs met tekenlessen. Na 5 jaar verloren tijd leg ik nog steeds niets vast op papier, ben even goed als de dag dat ik begon, zero vooruitgang. Tekenen kan je niet leren, je moet een minimum aan talent er voor hebben.

    • Beste Jos, wat jammer om te lezen dat je het na al het harde werk nog niet gelukt is. Ik kan begrijpen dat je gefrustreerd bent dat het nog niet gaat zoals je wilt. Ik hoop dat je toch ook wat plezier hebt beleeft aan het tekenen. Misschien uit jouw creativiteit zich wel op een andere manier, misschien muziek, koken, iets repareren of een andere uitingsvorm. Ik hoop dat je toch een manier kunt vinden om je creatief uit te drukken die voor jou ook bevredigend voelt.

Wat denk jij?

%d bloggers liken dit: