14 jarige vindt waterzuiveringssysteem op zonne-energie uit

 

Bijzonder: 14 jarige vindt waterzuiveringssysteem op zonne-energie uit.

Met haar uitvinding wordt in korte tijd (8 uur) het aantal coliformen teruggebracht van 8000 tot 50. De E. Coli bacterie wordt in twee uur van 1000 naar nul teruggebracht. Coliformen zijn bacteriën die gebruikt worden als indicatoren van verontreinigingen als ze in water gevonden worden. Ze worden doorgaans gevonden in de ontlasting van mensen en andere warmbloedige dieren. Voor meer uitleg over coliformen en fecale bacteriën klik hier.

In dit filmpje geeft ze zelf uitleg over haar waterzuiveringssysteem:

Dit is natuurlijk een fantastische uitvinding zeker voor een 14-jarige. In mijn afstudeeronderzoek heb ik niet voor niets onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het puberbrein en leerlingen laten nadenken over Duurzaamheid. Door de grote ontwikkelingen die de breinen van pubers in deze leeftijd doormaken zijn ze in staan om letterlijk onontgonnen paden in te slaan. Wij volwassenen denken vaker in vaste patronen, onze hersenpatronen zijn veel meer ingesleten. Zodra een puberbrein nog in ontwikkeling is zijn ze vele malen creatiever dan volwassenen en kunnen ze met een frisse blik tegen oude problemen aankijken.

Is deze uitvinding niet een fantastisch bewijs van hoe we jongeren in het onderwijs moeten stimuleren om kritisch en creatief te leren denken? Naast dat dit fantastische resultaten oplevert, is probleemoplossend denken ook een vaardigheid die leerlingen hard nodig gaan hebben om de problemen die ze nog tegen gaan komen in de toekomst op te kunnen lossen. In de toekomst zal duurzaamheid en verstandig omgaan met de wereld meer en meer belangrijk worden.

 

Bronnen:

  • http://www.happynews.nl/2013/02/01/14-jarig-meisje-vindt-waterzuiveringssysteem-op-zonne-energie-uit-voor-ontwikkelingslanden/
  • Eveline Crone, het puberende brein.
  • foto: Vineet Radhakrishnan

Wat denk jij?

%d bloggers liken dit: